13 september tot en met 27 oktober
De expositie New Canterbury Tales is terug! Van 13 september tot en met 27 oktober wordt de projectruimte Next van het Stedelijk museum Breda omgebouwd tot tijdmachine naar het jaar 2071.
Kun je naar de toekomst reizen? Jazeker! Hoe dan? Er zijn verschillende routes die je kunt nemen, allemaal met één gemene deler: verbeeldingskracht. Vorig jaar maakte de bezoekers al kennis met de acht bewoners van New Canterbury. Wat hebben deze inwoners het afgelopen jaar beleefd? Ontdek het in de toekomst. De entree voor Next is gratis, dus stap gerust binnen in 2071!
Naast de toekomstscenario’s die in diverse workshops zijn ontwikkeld, hebben de inwoners van Breda hun ideeën en dromen gedeeld met kunstenaars Liselot Cobelens en Jochem van den Wijngaard. De kunstwerken die hierdoor zijn geïnspireerd, zijn ook te bewonderen in het museum. Bovendien kun je zelf aan de slag en door middel van een spel je eigen toekomstverhaal creëren.
Duurzaam tijdreizen
De afgelopen twee jaar zijn verschillende manieren van ‘tijdreizen’ onderzocht binnen het project The New Canterbury Tales, een initiatief van de onderzoeksgroep Duurzaam Gebouwde Omgeving. De uitkomsten staan niet vast, waardoor het project een spannend onderzoek vormt om toekomstbeelden te verkennen en mogelijk al ‘zaadjes’ te planten voor een leefbare toekomst.
Stedelijk Museum Breda werkt in dit project samen met Avans Hogeschool, Cambridge School of Art, Stichting KOP, en gamebedrijf Greenleaps. Het project wordt mede gefinancierd door Click-NL.
De titel ‘The New Canterbury Tales’ is geïnspireerd op Geoffrey Chaucer’s boek ‘The Canterbury Tales’, een 14e-eeuwse verzameling verhalen van mensen op weg naar de Engelse stad Canterbury. Het New Canterbury van dit project is een fictieve plek in Schotland, op de locatie van het huidige stadje Golspie.
Beeldmateriaal van dit project is onder andere gemaakt met AI image generator Midjourney en Metahumans en dient ter inspiratie.