13:30 – 17:00

 

Bekijk hier de website

Datum
02 juli 2024
Locatie
Politieacademie, Apeldoorn

Over de studiemiddag

Het wetenschappelijke, peer-reviewed Tijdschift voor Veiligheid (TvV) verschijnt vier keer per jaar. Traditiegetrouw kent elke jaargang ook een themanummer waarbij een gastredactie verschillende auteurs uitnodigt met elkaar te verdiepen in een actueel thema. Dit keer staat de politiefunctie centraal. De gastredactie was in handen van Dorian Schaap (Radboud Universiteit), Jasper De Paepe (Universiteit Leiden), Teun Meurs (Politieacademie) en Remco Spithoven (Hogeschool Saxion, tevens hoofdredacteur TvV). Associate lector Data, Criminaliteit en Veiligheid, Thom Snaphaan heeft ook een bijdrage geleverd aan dit wetenschappelijke tijdschrift door mee te schrijven aan een wetenschappelijk artikel.

Over de politiefunctie is veel te doen. De politie ziet zich immers voor fundamentele uitdagingen gesteld door maatschappelijke en technologische ontwikkelingen, zoals de digitalisering, maatschappelijke onrust, personeelstekorten, maar ook de regelmatig terugkerende spanning tussen lokaal politiewerk en de vraag naar politie-inzet voor nationale diensten. Die uitdagingen laten zich ook duidelijk voelen tijdens crises die we de laatste jaren hebben gezien, denk aan terroristische aanslagen, de coronapandemie en de afnemende vanzelfsprekendheid van de democratische rechtsstaat. Dat roept de vraag op of de politie wel is toegerust voor de uitdagingen van deze tijd. En als dat niet het geval is, wat moet er dan anders en hoe? Oftewel, hoe ziet het domein van ‘policing’ en de politiefunctie er dan idealiter uit? Wat zijn de gevolgen van de maatschappelijke en technologische ontwikkelingen voor het politiewerk? We hebben te maken met een in toenemende mate gedigitaliseerde wereld. Maar gaat de politie wel over de aanpak van cybercrime? En over het aanpakken van online schadelijke content? Hetzelfde geldt voor het temperen van maatschappelijke onrust en het herstellen van institutioneel vertrouwen. Kan de politie dit alleen af of moet ze samenwerken met andere publieke of private partijen? En als ze moet samenwerken, hoe moet die samenwerking er dan uitzien? Tijdens deze studiemiddag presenteren de auteurs hun bijdragen en gaan met elkaar en deelnemers in gesprek.

Het wetenschappelijk artikel van Thom Snaphaan e.a. wordt voorgesteld tijdens deze studiemiddag door Robin Khalfa (Universiteit Gent) en Oscar Wijsman (Politie Nederland).

 

Aanmelden

Het studiemiddag is alleen fysiek bij te wonen. Deelname is gratis maar inschrijven is wel vereist. Zie hieronder de website van de organisatie.

Registreren

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.