17:30 – 21:00

 

Bekijk de website

Datum
11 september 2024
Locatie
Hogeschoollaan 1 4818 CR Breda

Avans Hogeschool, het Centre of Expertise Veiligheid & Veerkracht en het Ministerie van Defensie nodigen je graag uit voor de bijeenkomst op woensdagavond 11 september bij Avans Hogeschool Breda met het thema: ‘Van cyberdreigingen tot geopolitieke spanningen’

 

Veiligheid in onze samenleving, wat doe jij?

Ontdek hoe we door meer te weten te komen over spanningen in de wereld, de veiligheid in onze samenleving en digitale weerbaarheid kunnen verbeteren. Jouw hulp daarbij is van belang en nodig.

In een tijd van nieuwe technologieën en spanningen tussen landen, is het belangrijk om de complexe uitdagingen rond nationale veiligheid te begrijpen. Cyberdreigingen maken onze digitale systemen kwetsbaarder dan ooit. Tegelijkertijd nemen wereldwijd spanningen toe, zoals oorlogsdreiging en opkomend rechtspopulisme, waaronder de mogelijke terugkeer van Trump. Denk bijvoorbeeld aan conflicten tussen landen zoals Rusland en Oekraïne, die de wereldpolitiek beïnvloeden en voor veel onzekerheid zorgen. Professor dr. Frans Osinga zal hierover zijn visie, kennis en ervaring delen.

 

Digitale infrastructuur

Geheime diensten en criminelen hebben het op onze digitale infrastructuur en onze gegevens gemunt, zo valt te lezen in de veiligheidsstrategie voor het Koninkrijk der Nederlanden. Inmiddels is gehackt worden geen hypothese meer. Elk jaar krijgt ongeveer één op de vijf bedrijven te maken met een cyberincident. Het is wachten op de dag dat de stroom in heel Amsterdam uitvalt of Schiphol tot stilstand komt als gevolg van een cyberaanval. Door de snel veranderende geopolitieke situatie en de opkomst van nieuwe technologie neemt de kans op cyberincidenten toe. Toch lijkt het gevoel van urgentie nog te ontbreken. Is een digitale ramp nodig om voor hervormingen te zorgen? Lector cyberweerbaarheid Cyberweerbare Organisaties dr. Rick van der Kleij neemt je mee waarom hij vindt dat cyberweerbaarheid maximale aandacht vraagt van bedrijven en de overheid.

 

Paneldiscussie

Daarna volgt een paneldiscussie onder leiding van dagvoorzitter majoor drs. Kjell van der Giessen met:

Luitenant-generaal Elanor Boekholt-O’Sullivan, plaatsvervangend directeur-generaal Beleid bij het ministerie van Defensie en Topvrouw van het Jaar 2023

Prof. dr. Frans Osinga, hoogleraar War Studies aan de Universiteit Leiden

Dr. Jacomine Ravensbergen, waarnemend voorzitter College van Bestuur Avans Hogeschool

Dr. Rick van der Kleij, lector Cyberweerbare Organisaties bij Centre of Expertise Veiligheid & Veerkracht

Drs. Nienke Fabries, directeur Centre of Expertise Veiligheid & Veerkracht

 

Maatschappelijke bijeenkomst

Samen gaan we in gesprek over de complexe dynamiek van nationale veiligheid en de rol die jij kan spelen in het beschermen van onze samenleving tegen cyberdreigingen. Hoe kun jij bijdragen aan het bevorderen van vrede en stabiliteit in een wereld vol geopolitieke spanningen? Deze maatschappelijke bijeenkomst nodigt je uit om over deze vragen na te denken en samen antwoorden te vinden.

Als hogeschool vinden we het belangrijk om actief deel te nemen aan maatschappelijke discussies en samen te streven naar een veilige toekomst. Daarom nodigen we je graag uit om deel te nemen aan deze bijeenkomst.

Deze bijeenkomst is toegankelijk voor iedereen. Ken je anderen die dit ook interessant vinden? Dan zijn zij van harte welkom. Dus neem gerust een familielid of een bekende mee. Ook zij kunnen zich aanmelden via deze site.

Gun jezelf nieuwe kennis, inspiratie en een ontmoeting met deze inspirerende sprekers en meld je snel aan (let op, maximaal 250 plekken beschikbaar). We zien je graag op 11 september!

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.