In een tijd waarin de kloof tussen overheid en burger steeds groter lijkt te worden, waarin kansarme jongeren onder druk worden gezet om deel te nemen aan criminele activiteiten en de technologische vooruitgang ons soms boven het hoofd dreigt te groeien , worden de onderzoekers van het Centre of Expertise Veiligheid & Veerkracht gedreven door optimisme en een oprecht ‘willen begrijpen’. Niet oordelen, maar onderzoeken, uitproberen en verbeteren – vanuit die overtuiging zetten wij ons in voor een veilig en veerkrachtig Nederland.

Lectoraat Robotisering en Sensoring

Onderzoek naar de toepassing van robots voor een duurzame, mensgerichte en veerkrachtige industrie, samenleving en omgeving. Dit doen we binnen de domeinen maakindustrie, agro, zorg en veiligheid. ​Voorbeeld projecten:​

Robotics changes the world!​ | Voor meerdere doeleinden kunnen robots worden ingezet. Landbouw, zorg, productie, wat ligt er nog meer op ons te wachten voor in de toekomst?​

Smart tooling​ | Met Vlaamse en Nederlandse partners werkt het lectoraat aan de ontwikkeling van prototypes van robots en tools om het onderhoud in de procesindustrie veiliger, goedkoper, schoner en efficiënter te maken.​

Lectoraat Nieuwe Materialen en hun Toepassing

Het lectoraat Nieuwe Materialen en hun Toepassing doet onderzoek naar manieren waarop we het materiaalgebruik voor gebouwen, infrastructuur, machines en producten kunnen optimaliseren, met als doel de samenleving te verduurzamen. Er zijn allerlei oplossingen denkbaar: minder en/of ander materiaal gebruiken, de levensduur ervan verlengen, of de mogelijkheden voor recycling, reparatie en hergebruik verbeteren. Het lectoraat kent drie programmalijnen, waarbinnen verschillende onderzoeksprojecten worden uitgevoerd. Het ultieme streven: oneindig hergebruik van grondstoffen en 100% circulariteit.

Lectoraat Digitalisering en Veiligheid

De digitalisering van onze samenleving brengt fantastische mogelijkheden met zich mee. Zo kunnen technologische innovaties de levensstandaard van burgers aanzienlijk verbeteren, onze samenleving veiliger maken en bedrijven de kans geven om nieuwe markten te veroveren. Maar er kleven ook grote risico’s aan, vooral op het gebied van privacy, afhankelijkheid en afnemend vertrouwen in de overheid. Het lectoraat Digitalisering en Veiligheid onderzoekt hoe we ervoor kunnen zorgen dat digitalisering op een verantwoorde manier bijdraagt aan de veiligheid en brede welvaart van onze maatschappij, zodat iedereen ervan profiteert.

Lectoraat Cyberweerbare Organisaties

Cyberincidenten zijn ongewenste of onverwachte gebeurtenissen die de beveiliging van netwerken, computersystemen of gegevens aantasten. Denk aan datalekken of een aanval met gijzelsoftware. Deze incidenten kunnen aanzienlijke schade veroorzaken aan organisaties, waaronder reputatieschade, financiële verliezen, verlies van vertrouwen van klanten en mogelijke juridische gevolgen hebben.

Organisaties kunnen cyberincidenten niet altijd voorkomen. Wel kunnen zij hun cyberweerbaarheid verhogen. Dit verkleint de gevolgen en beperkt de schade. Het lectoraat Cyberweerbare organisaties onderzoekt manieren om de cyberweerbaarheid te verhogen. Cyberweerbaarheid is gericht op het absorberen van incidenten, maar staat ook voor het vermogen om snel en effectief te reageren wanneer incidenten zich voordoen. Waardoor organisaties beter voorbereid zijn om met cyberdreigingen om te gaan.

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.