Ik zou je graag zien

Kinderen met een ouder in detentie ervaren vaak gevoelens van angst, schaamte en verwarring. In de korte film ‘Ik zou je graag zien’, gelanceerd op 24 april in Vlaanderen en Nederland door CAW en VECK, vertellen kinderen zelf hoe het is om hun ouder in de gevangenis te bezoeken.

In Vlaanderen zijn er naar schatting zo’n 9000 kinderen van wie een ouder in de gevangenis zit, maar exacte cijfers zijn er niet. In Nederland gaat het om zo’n 25.000 kinderen, en in Europa over 2,1 miljoen kinderen met een oudere in detentie. Kinderen kennen de gevangenis vaak enkel van tekenfilms en in hun verbeelding. Vaak strookt deze fantasie niet met hoe een gevangenis er in realiteit uitziet. Kinderen met een ouder in detentie hebben duidelijke en eerlijke uitleg ook nodig om beter te begrijpen wat er aan de hand is en om met de situatie om te gaan. Als een gevangenis een groot mysterie blijft, kan dat het gevoel van schaamte, verwarring of ‘anders zijn’ versterken. Het is daarom belangrijk om blijvend aandacht te hebben voor het perspectief van deze kinderen. Dat betekent: het stigma doorbreken, meer begrip creëren en meer psychosociale hulp voor hun vragen, angsten en verdriet. Want naast de vragen waarmee ze zitten en het stigma van detentie, ervaren ze vaak hoe hun gezin extra onder druk komt te staan.

 

Detentie raakt kinderen elke dag opnieuw

Niet alleen tijdens een bezoek aan de gevangenis, maar ook in het dagelijkse leven heeft detentie impact op kinderen. Bart Claes, van CAW Groep en van Expertisecentrum Kind, Ouder en Detentie: “Kinderen stellen zich vragen als: Wat vertel ik mijn vrienden? Waarom voel ik me zo raar? Waarom kijken mensen mij anders aan? Vaak krijgen ze het advies om erover te zwijgen, uit angst voor afwijzing. Ook thuis verandert er veel: meer stress, financiële zorgen, praktische uitdagingen, en onzekerheid over de relatie tussen de ouders. Op school is het moeilijk om te focussen, of kinderen worden gepest. Ook hun zelfbeeld kan eronder lijden: ‘Als mijn ouder in de gevangenis zit, wat zegt dat dan over mij?’ Al deze vragen zorgen dat een kind stress ervaart, waardoor het dagelijks functioneren moeilijker verloopt.”

 

Film

Niet alleen kinderen vinden in de film herkenning en eerlijke informatie. Ook familieleden, vrienden en professionals zoals leerkrachten en hulpverleners, maar ook jeugdbewegingen kunnen de film gebruiken om kinderen een realistisch en eerlijk beeld te geven van wat detentie is en om het thema bespreekbaar te maken. Klik hier om de film te bekijken.

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.