
Op 26 juni kwamen 32 lectoren en (docent)onderzoekers uit het domein van de gebouwde omgeving samen in Grasso – Space for Digital Minds in ’s-Hertogenbosch. Tijdens deze bijeenkomst stonden actuele uitdagingen zoals verdichting, digitalisering, duurzaam bouwen en maatschappelijke betrokkenheid centraal, en is gezamenlijk gewerkt aan verdere samenwerking en kennisdeling.
De dag begon met een plenaire sessie, waarin Anita van Pol (directeur van de Academie voor Duurzaam Gebouwde Omgeving, Avans), Nienke Fabries (directeur Centre of Expertise Veiligheid & Veerkracht, Avans), Ingrid Janssen (lector Duurzaam Gebouwde Omgeving, Avans) en Perica Savanovic (lector Gebouwde Omgeving, Hogeschool Inholland) reflecteerden op de rol van praktijkgericht onderzoek in maatschappelijke transities.
Wat er die dag aan inzichten werd opgehaald, werd samengevat in de bijdrage van Ingrid Janssen:
“De gebouwde omgeving staat voor grote uitdagingen. Door de samenwerking tussen lectoraten van Nederlandse Hogescholen te intensiveren kunnen we onderzoekscapaciteit bundelen en meer impact maken. Urban Living Labs spelen hierbij een belangrijke rol.”
Daarna volgde de posterpresentatie ‘Ranking the Stars’, waarin lopend onderzoek binnen het netwerk werd gedeeld. In de parallelsessies gingen deelnemers vervolgens dieper in op specifieke thema’s.
De sessie over Urban Living Labs, gemodereerd door Cecilia Chiappini (Avans/Zuyd), ging in op de kracht van lokale leeromgevingen waarin praktijk, onderzoek en beleid samenkomen. Met bijdragen van Ad Schenkels (Avans), Nurhan Abujidi en Herwin Sap (Zuyd) werd verkend hoe deze labs bijdragen aan gebiedsontwikkeling én onderwijsvernieuwing. De sessie over een leven lang ontwikkelen in de gebouwde omgeving, onder leiding van Perica Savanovic en Ellen Kerbusch (Zuyd), stond in het teken van de vraag hoe kennisinstellingen flexibel kunnen inspelen op de leerbehoeften van professionals in een snel veranderende sector.
Volgens Perica Savanovic ligt de kracht van de kennisdag in het gezamenlijk optrekken:
“De kennisdag NL GO stimuleert uitwisseling tussen regionale aanpakken. Door contextspecifieke praktijken zichtbaar te maken, bouwen we samen aan opschaling en impact.”
Hij ziet bovendien kansen in meer thematische variatie, concrete casussen en het betrekken van bestuurlijke partners in toekomstige edities.
De dag werd afgesloten met een netwerkborrel waarin nieuwe verbindingen en vervolgplannen zijn ontstaan. Met deze opbrengsten zetten we opnieuw stappen richting toekomstbestendig onderwijs en praktijkgericht onderzoek in de gebouwde omgeving.