Solar@Sea
Een uniek concept voor drijvende zonneparken op zee, dat gebruik maakt van dunne, lichtgewicht zonnepanelen die worden gemonteerd op een flexibele drijver.
- Nieuwe Materialen en hun Toepassing
Duurzame zonneparken op zee dragen bij aan de energietransitie
Een zonnepark op het water heeft als voordelen dat het schone energie levert én geen schaarse ruimte op land inneemt. Het lectoraat Nieuwe Materialen en hun Toepassingen werkte mee aan de ontwikkeling van een drijvend concept dat geschikt is voor de ruige omstandigheden op zee. Het gaat om een unieke innovatie, die gebruik maakt van flexibele, dunne, lichtgewicht zonnepanelen die worden gemonteerd op een flexibele drijver.
Drijvende zonneparken worden op binnenwateren met weinig golfslag al mondjesmaat toegepast, maar de omstandigheden op zee stellen andere eisen aan techniek en materiaalgebruik. Zo moet de constructie de bewegingen van de golven kunnen volgen en moeten de materialen zoutbestendig zijn. Het betekent bijvoorbeeld dat de dunne film op de zonnepanelen ook na miljoenen bewegingen nog moet functioneren. In het project Solar@Sea leverde het lectoraat samen met TNO, Genap, Bluewater Energy Services en Marin een prototype op, dat geschikt is voor toepassing op zee. Belangrijk uitgangspunt hiervoor was het minimaliseren van het gebruik van ruimte, materialen en grondstoffen, zodat de milieubelasting laag blijft. Zo levert Solar@Sea een bijdrage aan een duurzame toekomst.
Een zee van én voor energie
Een eerder project testten het lectoraat en TNO al een kleinschalig prototype van een systeem van circa 10 kWp, waarmee één huishouden van energie kon worden voorzien. Daarvoor werden de omstandigheden op zee nagebootst. De proef toonde aan dat het concept van flexibele, drijvende zonnepanelen technisch haalbaar is. De opgedane kennis en inzichten werden vervolgens gebruikt om het systeem verder te ontwikkelen, zodat het niet alleen duurzaam en herbruikbaar is, maar ook kan worden opgeschaald en financieel interessant wordt.
Van tekentafel naar praktijk
Onderzoekers en studenten speelden een belangrijke rol in het project: samen met bedrijven voerden zij in groepen onderzoeken uit, onder andere naar de invloed van temperatuur op de sterkte van het drijvermateriaal en de beste manier om de flexibele drijver te produceren. Bij de materiaalkeuze speelde duurzaamheid een belangrijk rol. Ook onderzochten ze hoe we zonneparken op zee het beste kunnen installeren en onderhouden. Het systeem is inmiddels getest op brak water en in de haven van Den Helder, in een vervolgonderzoek zal het systeem op zee getest worden.
Duurzaam leereffect
De wisselwerking tussen bedrijven, onderzoekers en studenten leverde echter nog meer op; de extra van het proces zat vooral in het samen leren en ontdekken. Deze inspirerende manier van werken nemen we mee bij het ontwikkelen van andere duurzame materialen, zodat de techniek mensen écht verder helpt.