Circulair tentdoek

Ontwikkeling van een waterdicht tentdoek dat recyclebaar is.

Looptijd
Afgesloten
Lectoraat
  • Nieuwe Materialen en hun Toepassing

Innovatief, circulair textiel voor tenten

Onderwijs, onderzoek, bedrijven en de creatieve sector ontwikkelen samen een nieuw tentdoek, dat waterdicht is, recyclebaar én geschikt voor het opwekken van energie. Dit innovatieve, circulaire materiaal kan gebruikt worden voor tenten in vluchtelingenkampen, maar is ook geschikt voor industriële opslag of festivaltenten.

Jaarlijks is er een grote hoeveelheid tenten nodig voor noodhulp aan mensen die dakloos zijn geworden door rampen of conflicten. De huidige tenten hebben echter een grote nadelige impact op het milieu: het materiaalgebruik, productieproces en transport zijn zeer vervuilend. Daarnaast hebben deze tenten een korte levensduur kunnen ze beperkt hergebruikt worden. Dat laatste komt omdat het tentdoek vaak is opgebouwd uit een aantal lagen: een geweven tussenlaag van kunststofvezels om de krachten te verdelen, en een (dubbele) folielaag om het tentdoek winddicht, regen- en vuilbestendig te maken. Deze gelaagde structuur is niet meer uit elkaar te halen; dat maakt dat het doek niet herbruikbaar is en uiteindelijk in de verbrandingsoven verdwijnt.

Het doel van dit project is om in samenwerking met onderwijs, onderzoek, bedrijven en de creatieve sector een duurzamer materiaal te ontwikkelen, dat niet alleen geschikt is voor tenten in vluchtelingenkampen, maar ook voor de festivalbranche en de industrie. Ook moeten er flexibele zonnepanelen op het doek kunnen worden bevestigd.

Verwijderbare coating

Het lectoraat Nieuwe Materialen en hun Toepassing coördineert het innovatieproces. Een bedrijf dat is gespecialiseerd in het ontwerpen van textiele architectuur, werkt hiervoor samen met studenten, onderzoekers en mkb-partners die alles weten van biobased producten. De inspirerende bijeenkomsten leverden enkele ‘proof of concepts’ op. Het onderzoeksteam is er inmiddels in geslaagd om bio-based coatings op basis van copaalhars aan te brengen op het tentdoek, die na afloop goed van elkaar te scheiden blijken te zijn. Vervolgonderzoek is nodig om de coatings professioneel op te kunnen brengen en ze te testen onder alle weersomstandigheden.

Het project ontving een financiële bijdrage van ClickNL en Regieorgaan SIA, dat een artikel schreef over het onderzoek.

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.