Circular emergency shelters

Een integraal afwegingskader helpt humanitaire hulporganisaties bij het maken van duurzame keuzes bij de aanschaf van tenten.

Looptijd
Lopend
Lectoraat
  • Nieuwe Materialen en hun Toepassing

Afwegingskader voor circulaire keuzes bij noodhulp

Jaarlijks ontvangen naar schatting 150 miljoen mensen humanitaire hulp. Hulpgoederen, waaronder tenten, zijn echter sterk vervuilend. Door een integraal afwegingskader te ontwikkelen voor internationale hulporganisaties, kunnen zij gemakkelijker duurzame keuzes maken bij de aanschaf van tenten. In de keuzehulp worden onder andere het ontwerp, de materiaalkeuze, het productieproces, de humanitaire behoefte, het inkoopproces, en circulariteit en duurzaamheid meegenomen.

Hulporganisaties zijn zich als geen ander bewust van de uitputting van de aarde en schadelijke effecten van de hoge CO2-uitstoot; zij worden dagelijks geconfronteerd met de impact hiervan op kwetsbare groepen in lage inkomenslanden. Het is daarom een groeiende wens van deze organisaties en hun leveranciers om de milieu-footprint van humanitaire hulp te verkleinen, door de circulariteit van hulpgoederen te verbeteren.

Circulair afwegingskader

In dit project werkt een uitstekend netwerk samen aan de totstandkoming van een overzichtelijk, praktisch uitvoerbaar, circulair afwegingskader. De projectpartners hebben nuttige kennis in huis over inkoop (Artsen Zonder Grenzen), ontwerp (Wijnroemer Relief Goods), materiaaleigenschappen en circulariteit (Avans Hogeschool). Voor het opstellen van het afwegingskader wordt uitgebreid bureauonderzoek gedaan naar circulaire alternatieven, worden interviews gehouden over het huidige materiaalgebruik en het huidige keuzeproces, en worden co-creatiesessies georganiseerd met verschillende hulporganisaties om hun wensen in kaart te brengen. Dit moet resulteren in een overzichtelijke methodiek, die zowel materiaaltechnische als financiële afwegingen helpt maken. Het afwegingskader wordt in de praktijk getoetst op doelmatigheid, gebruiksvriendelijkheid en snelheid, zodat hulporganisaties het kunnen gebruiken voor het maken van zorgvuldig onderbouwde keuzes voor circulaire end-of-life oplossingen.

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.