Digitaal Weerbaar Breda

Samenwerkingsverband tussen publieke en private partijen in en rondom Breda, om de weerbaarheid tegen cybercriminaliteit te vergroten en essentiële processen veilig te stellen.

Looptijd
Afgesloten
Lectoraat
  • Digitalisering en Veiligheid
Onderzoeksteam

Bouwen aan een digitaal veerkrachtig ecosysteem in Breda

Breda heeft als eerste en nog enige stad in de EU een bijzondere subsidie ontvangen voor het opzetten van een duurzame publiek-private samenwerking, die de digitale veiligheid in en om de stad moet verbeteren. Daarmee is Breda een voorbeeld voor andere stedelijke regio’s in Europa. Doel van het samenwerkingsverband Digitaal Weerbaar Breda (DWB) is het versterken van de verbindingen tussen organisaties en het gezamenlijk opbouwen van kennis en praktijkervaring, zodat de regio weerbaar wordt tegen cybercriminaliteit en essentiële processen veilig gesteld worden. Avans is de kennispartner in het consortium.

Het samenwerkingsverband werd in 2020 opgericht om ervoor te zorgen dat cruciale processen tijdens een eventuele cyberaanval kunnen blijven functioneren. Met de EU-subsidie van het programma REFORM kon een project worden gestart, dat hier een krachtige impuls aan geeft. Ook worden er toolkits en aanpakken ontwikkeld, die later door de EU worden overgedragen aan andere Europese steden die iets soortgelijks willen ontwikkelen.

De leiding van het project is in handen van de stad Breda, Cap Gemini Nederland en Technopolis Amsterdam. Het lectoraat Digitalisering en Veiligheid is kennispartner en verzorgt onder meer de kennissessies met leden uit de inner en outer circles die het project heeft gedefinieerd:

  • De inner circle bestaat uit lokale organisaties met digitale bedrijfsprocessen waarvan de uitval onacceptabele maatschappelijke, economische of politieke gevolgen heeft, en die burgers en/of ondernemers direct raakt. Denk bijvoorbeeld aan zieken- en verzorgingstehuizen, drinkwaterbedrijven, waterschappen, of energieleveranciers.
  • De outer circle bestaat uit organisaties die niet direct cruciaal zijn voor het functioneren van de stadsregio, maar die wel negatieve effecten ervaren bij uitval van de vitale digitale infrastructuur. Denk bijvoorbeeld aaan maakbedrijven, retail, horeca, vervoersbedrijven, kennisinstellingen en sportverenigingen.

De leden van de inner circle (waaronder het Amphia Ziekenhuis, de Veiligheidsregio, Politie en het waterschap) bepaalden samen een richting en aanpak. Vervolgens nodigden zijn ondernemers en burgers uit de outer circle uit, om deel te nemen aan de uitwerking hiervan. Samen hebben zij zichzelf de volgende doelen gesteld:

  • We begrijpen wanneer organisaties risico’s lopen (bewustwording);
  • We verbeteren de individuele weerbaarheid (interne digitale weerbaarheid);
  • We delen informatie over digitale dreigingen en kennis die helpt om te herstellen (collectieve dreigingsinformatiedeling);
  • We bouwen een aan infrastructuur die continue informatiedeling en samenwerking ondersteunt (IT-infrastructuur);
  • We blijven leren van elkaars ervaringen om de digitale weerbaarheid van hele ecosysteem te waarborgen (capaciteitsopbouw).

 

Vervolg

In het voorjaar van 2024 wordt beslist over een vervolg in de regio Breda, ook worden dan de resultaten via het EU-programma REFORM verspreid onder andere Europese steden. Het lectoraat Digitalisering en Veiligheid neemt de resultaten mee in het project flagship Cyberweerbare Haven- en Bedrijventerreinen.

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.