Hemel en hel

Door de religieuze sensitiviteit van hulpverleners te vergroten, kunnen zij homoseksuele jongeren uit een conservatief gereformeerd milieu beter helpen.

Looptijd
Lopend
Lectoraat
  • Geweld in Afhankelijkheidsrelaties
Onderzoeksteam

Omgaan met de angst om gestraft te worden voor je geaardheid

Wie homoseksueel is en opgroeit in een conservatief gereformeerd milieu dat deze geaardheid niet accepteert, kan het heel moeilijk hebben. Het lectoraat Veiligheid in Afhankelijkheidsrelaties onderzoekt hoe we professionals meer kennis van het geloof en meer religieuze sensitiviteit kunnen bijbrengen, zodat ze de gedachten en angsten van deze jongeren beter begrijpen en hen effectiever kunnen helpen.

Uit onderzoek is gebleken dat homoseksuele jongeren uit een strenggelovig milieu, die een beroep doen op psychische hulpverlening, vaak niet vinden wat zij in de eerste plaats zoeken: begrip voor hun angst om gestraft te worden voor hun geaardheid. Deze jongeren worstelen met heel andere levensvragen dan niet-gelovig opgevoede leeftijdsgenoten; ze denken na over zonde en schuld, verkiezing en verwerping, hemel en hel.

 

Oorzaak geestelijke nood

Niet alle hulpverleners zijn zich bewust van deze gedachten en angsten; in onze overwegend ontkerkelijkte samenleving is de acceptatie van homoseksualiteit immers redelijk hoog. Professionals richten zich daardoor vaak vooral op het hier en nu, en redeneren vanuit een positief mensbeeld. Daardoor begrijpen ze de oorzaak van de geestelijke nood bij deze doelgroep onvoldoende. Om deze jongeren beter te kunnen helpen, zijn basiskennis van de geloofsleer en religieuze sensitiviteit een vereiste.

 

Opzet onderzoek

Het onderzoek dat het lectoraat uitvoert, moet een eindproduct opleveren dat professionals helpt de religieuze gedachtegang en de angsten van deze jongeren te begrijpen, zodat ze in de hulpverlening beter kunnen aansluiten op hun leefwereld. Daarvoor voeren we een literatuurstudie uit en voeren we gesprekken met professionals over hun ervaringen met dit thema en hun ontwikkelingsbehoefte.

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.