Klachtenprocedure ongewenst gedrag
Een goed functionerende klachtenprocedure is essentieel voor de aanpak van (seksueel) grensoverschrijdend gedrag. Avans Hogeschool onderzoekt hoe de eigen regeling werkt.
- Geweld in Afhankelijkheidsrelaties
Avans Hogeschool laat functioneren eigen regeling onderzoeken
Het vastleggen van een procedure voor het melden en afhandelen van klachten over (seksueel) ongewenst gedrag is nog geen garantie dat er in de praktijk ook naar tevredenheid gebruik van wordt gemaakt. Het lectoraat Veiligheid in Afhankelijkheidsrelaties onderzoekt daarom hoe de klachtenprocedure van Avans Hogeschool functioneert. Worden zaken als agressie en geweld, pesten, discriminatie en seksuele intimidatie ook werkelijk gemeld? En worden klachten en meldingen naar tevredenheid afgehandeld?
Studentenwelzijn is een van de aandachtspunten in de ambitie van Avans Hogeschool voor 2025; het garanderen van sociale, psychologische en fysieke veiligheid is daarvoor een belangrijke voorwaarde. Avans is ook een van de hogescholen die het manifest Let’s talk about YES van Amnesty International ondertekende. Daarmee belooft de school zich in te zetten voor het bestrijden van seksueel geweld en het stimuleren van een cultuur waarin seks gebaseerd is op gelijkwaardigheid en instemming. Daarvoor is het onder andere belangrijk dat er een goed functionerende klachtenprocedure is.
Onderzoeksvragen
Een consulent Seksuele Gezondheid die aan het lectoraat is verbonden, onderzoekt hoe de huidige procedure functioneert. Het onderzoek richt zich op de volgende vragen:
• Hoe staat het ervoor met ongewenst gedrag onder studenten?
• Hoe ziet de klachtenprocedure er op dit moment uit?
• Is de procedure gemakkelijk vindbaar en is hij transparant, helder en gedetailleerd genoeg voor studenten en medewerkers?
• Hoeveel vertrouwen hebben studenten in de procedure? Welke verbeteringen zijn gewenst?
• Hoe kan de hogeschool ervoor zorgen dat ongewenst gedrag eerder wordt gesignaleerd?
Het onderzoek loopt in het schooljaar 2023-2024.