In een tijd waarin de kloof tussen overheid en burger steeds groter lijkt te worden, waarin kansarme jongeren onder druk worden gezet om deel te nemen aan criminele activiteiten en de technologische vooruitgang ons soms boven het hoofd dreigt te groeien , worden de onderzoekers van het Centre of Expertise Veiligheid & Veerkracht gedreven door optimisme en een oprecht ‘willen begrijpen’. Niet oordelen, maar onderzoeken, uitproberen en verbeteren – vanuit die overtuiging zetten wij ons in voor een veilig en veerkrachtig Nederland.

Lectoraat Ondermijning

De aanpak van georganiseerde criminaliteit en ondermijning staat steeds nadrukkelijker op de maatschappelijke agenda. Dat komt omdat criminele organisaties slim misbruik maken van de legale structuren van onze samenleving voor het uitvoeren van hun illegale activiteiten. Ze beschikken over veel geld en deinzen niet terug voor het gebruik van geweld; daarmee brengen ze de veiligheid van burgers, professionals en bedrijven in gevaar en ondermijnen ze de rechtstaat. Het lectoraat Ondermijning maakt inzichtelijk hoe deze mechanismen werken en onderzoekt wat we er als samenleving tegen kunnen doen.

Lectoraat Recht & Veiligheid

Het lectoraat Recht & Veiligheid houdt zich bezig met de vraag hoe we op lokaal niveau kunnen zorgen voor een veilige samenleving en een rechtvaardige, democratische rechtsstaat. Met praktijkgericht onderzoek helpen we inwoners, professionals en lokale bestuurders vooruit, door ze weerbaar te maken tegen de uitdagingen waarmee ze te maken kunnen krijgen. Hoe flexibel mogen zij omgaan met wet- en regelgeving en voor welke ethische dilemma’s komen ze te staan? Hoe kunnen lokale overheden het beste omgaan met maatschappelijke onrust? Hoe kunnen zij ervoor zorgen dat er ruimte is voor loyale tegenspraak door professionals? Deze thema’s staan centraal in het onderzoeksprogramma.

Lectoraat Geweld in Afhankelijkheidsrelaties

Een ervaring met (psychisch of fysiek) geweld kan mensen ernstig beschadigen, maar als het slachtoffer op een bepaalde manier afhankelijk is van de dader, is de impact vaak nog groter. De schade kan doorwerken tot ver in het leven van slachtoffers, daders en hun naasten – en zelfs in dat van de generaties na hen. Het lectoraat Geweld in Afhankelijkheidsrelaties onderzoekt hoe we de impact van geweld in afhankelijkheidsrelaties kunnen verminderen, herhaling kunnen voorkomen en (potentiële) slachtoffers kunnen helpen voor hun eigen veiligheid te kiezen.

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.