Ouder in detentie

Onderzoek naar wat kinderen (en gezinnen) met een vader in detentie ervaren en nodig hebben, om een landelijke netwerkaanpak te ontwikkelen voor een structureel ondersteuningsaanbod.

Looptijd
Lopend
Lectoraat
  • Geweld in Afhankelijkheidsrelaties
  • Transmuraal Herstelgericht Werken
Onderzoeksteam

Inspelen op de behoeftes van kinderen met een ouder in detentie

Kinderen van gedetineerde ouders (meestal vaders) zijn kwetsbaar en groeien op onder moeilijke omstandigheden. Vaak zijn ze administratief onzichtbaar en is onbekend wat ze nodig hebben; daardoor weten we ook niet hoe we ze kunnen beschermen tegen de negatieve effecten die de detentie op ze kan hebben. De lectoraten Transmuraal Herstelgericht Werken en Veiligheid in Afhankelijkheidsrelaties onderzoeken hoe professionals kunnen inspelen op de behoeftes van deze kinderen, zodat ze beter functioneren en problemen zoveel mogelijk worden voorkomen. Dit is in lijn met nationale en internationale wet- en regelgeving over de rechten van het kind. 

De lectoraten voeren gezamenlijk een actieonderzoek uit onder kinderen en gezinnen met een vader in detentie. De onderzoekers brengen in kaart wat deze kinderen en gezinnen nodig hebben en hoe zij (meer) gebruik kunnen maken van hun sociale netwerk. Ze ontwikkelen een landelijk handelingskader en een netwerkaanpak voor professionals, zodat zij de betrokken kinderen beter kunnen identificeren, bereiken en hun psychosociale ontwikkeling kunnen bevorderen. Het preventief werken aan beschermende factoren, die een buffer kunnen vormen voor toekomstige problemen, is erg belangrijk. De kans op intergenerationele overdracht van geweld en crimineel gedrag kan immers groot zijn.

 

Onderzoek

De lectoraten werken in dit project samen met Exodus Nederland, Expertisecentrum K I N D, de Penitentiaire Inrichtingen in Dordrecht en Vught en de gemeenten Breda en Den Haag. De lectoraten hebben voor dit onderzoek een subsidie ontvangen van ZonMw, de Nederlandse organisatie voor gezondheidsonderzoek en zorginnovatie.

Bezoek de projectwebsite voor meer informatie.

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.