sUser

Flexibele methode voor het ontwerpen en ontwikkelen van duurzame huisvesting voor senioren, waarbij de wensen van de gebruikers centraal staan.

Looptijd
Lopend
Lectoraat
  • Duurzaam Gebouwde Omgeving

sUser: methodiek voor de ontwikkeling van duurzame seniorenhuisvesting

In samenwerking met docent-onderzoekers Wil Mertens, Julia Moore en Iwan Westerveen van Centre of Expertise MNEXT van Avans Hogeschool

Binnen het Europese sUser-project werkt het lectoraat Duurzaam Gebouwde Omgeving aan de ontwikkeling van een methodiek die helpt bij het maken van duurzame keuzes in de huisvesting voor senioren. Er wordt onderzoek gedaan naar een flexibele manier van ontwerpen en ontwikkelen, waarin de wensen van de doelgroep én de ecologische vereisten samenkomen. Door tevens lesmateriaal hierover te ontwikkelen voor het hoger beroepsonderwijs, worden jonge professionals opgeleid tot ambassadeurs van een duurzame toekomst.

Na de energiesector is de bouw in Europa verantwoordelijk voor de grootste hoeveelheid CO2-uitstoot. Als de Europese Unie haar klimaatdoelen wil behalen, is een CO2-neutrale manier van bouwen dringend noodzakelijk. Het sUser-project heeft als doel een ontwerpmethodiek te ontwikkelen, waarin de wensen van gebruikers én duurzame keuzes centraal staan, zowel in relatie tot het milieu als in economisch en sociaal opzicht. Zo wordt onder andere rekening gehouden met energieverbruik, uitputting van grondstoffen het effect op het klimaat. Daarnaast wordt lesmateriaal ontwikkeld, om (toekomstige) professionals te onderwijzen over de eisen die in de toekomst worden gesteld aan de gebouwde omgeving.

 

Europese samenwerking

Het sUser-project is een samenwerking tussen LAB University of Applied Science (Finland), Fachhochschule Oberösterreich (Oostenrijk), University of Belgrade (Servië) en Avans Hogeschool. Zij onderzoeken samen op welke manieren we innovatie kunnen stimuleren, de kwaliteit en relevantie van het onderwijs kunnen verbeteren en transnationale, sectoroverstijgende samenwerking kunnen bevorderen. Alle deelnemers werken binnen hun eigen regio samen met het bedrijfsleven.

 

Binnen dit project onderzoekt het lectoraat Duurzaam Gebouwde Omgeving hoe de ontwerpmethodiek het beste geïmplementeerd en geëvalueerd kan worden en hoe het studiemateriaal eruit moet zien. Het lectoraat Biobased Bouwen (onderdeel van het Centre of Expertise Materialen- en Energietransitie MNext) is betrokken bij de ontwikkeling van lesmateriaal over de toepassing van ecologische materialen.

 

Lees hier meer informatie over het Europese sUser-project.

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.