Toekomstvisies voor collectief wonen

Het project “Toekomstvisies voor Collectief Wonen” onderzoekt woonoplossingen door (historische) gemeenschappelijke woonvormen te analyseren en de waarden hieruit zichtbaar te maken. Hieruit wordt een set van tools en methodologieën ontwikkeld waarmee architecten waarde-gedreven kunnen ontwerpen in co-creatie met bewoners. Dit proces geeft bewoners én architecten iteratief inzicht in collectieve waarden. Hieruit ontwikkelen architecten duurzame, toekomstgerichte woonconcepten die aansluiten op de (onzichtbare) behoeften van collectieve woonvormen in Nederland.

Looptijd
januari 2025 t/m oktober 2025
Lectoraat
  • Duurzaam Gebouwde Omgeving
Onderzoeksteam

Aanleiding

Het project “Toekomstvisies voor Collectief Wonen — Verloren verleden als inspiratie voor de toekomst” richt zich op het ontwikkelen van innovatieve woonoplossingen in Nederland. Deze is gedreven door de veranderende behoeften op de woonmarkt vanuit sociaal, ruimtelijk en demografisch oogpunt. De aanleiding voor dit project zijn onder andere de stijgende woningprijzen, de vergrijzende bevolking en de toenemende vraag naar duurzaam wonen. Deze factoren vragen expliciet om op zoek te gaan naar nieuwe woonvormen die beter aansluiten bij de huidige en toekomstige behoeften van bewoners. Historisch gezien waren gemeenschappelijke woonvormen wereldwijd de norm. Na de Industriële Revolutie, aan het eind van de achttiende eeuw, werden eengezinswoningen en het moderne gezin de standaard.

 

Onderzoek

Dit project onderzoekt de potentie van collectieve woonvormen gedreven door universele waarden zoals zorg, gemeenschapszin, duurzaamheid of flexibiliteit. Het doel is om deze waarden te integreren in het ontwerpproces van nieuwe woonvormen in co-creatie tussen architecten en bewoners. Het onderzoek richt zich op het gebruik van participatieve methoden, zoals “Research through Design”, om tools te ontwikkelen die de onderliggende waarden van bewoners beter integreren in het ontwerpproces. Dit helpt bij het creëren van toekomstgerichte woonvormen die aansluiten bij de wensen en behoeften van de bewoners. Het project benadrukt het belang van het leren van historische woonvormen en het vertalen van deze lessen naar moderne contexten.

 

Partners

De partners in dit project zijn Nina Kramer, Bas van der Horst van het Centre of Expertise Veiligheid & Veerkracht lectoraat Duurzaam Gebouwde Omgeving, Avans Hogeschool, Daan Mol van MAAK plaats architecten en Lindy Damen van EVRgreen Studio. Samen onderzoeken zij hoe kennis over collectieve woonvormen uit het verleden kan worden gebruikt als inspiratie voor het ontwikkelen van nieuwe tools en woonconcepten. Dit gebeurt door middel van co-creatie sessies met toekomstige bewoners, waarbij de wensen en eisen van de bewoners worden getoetst aan de waarden die zij belangrijk vinden voor collectief wonen.

 

Resultaat

Het resultaat van dit project is een set van tools en methodologieën die architecten en bewoners kunnen gebruiken om samen innovatieve en duurzame woonoplossingen te ontwerpen. Deze tools worden ontwikkeld en getest in samenwerking met studenten van de Academie Duurzaam Gebouwde Omgeving van Avans Hogeschool, die prototypes ontwerpen en bouwen. Het project heeft als doel om de samenwerking tussen architecten en bewoners te versterken, waardoor ontwerpen beter aansluiten op de behoeften en idealen van de bewoners. Dit leidt tot meer tevredenheid en een leefomgeving die beter in lijn is met de collectieve waarden.

Het project heeft een grote impact op de manier waarop we over wonen nadenken, met economische voordelen zoals betaalbare woningen door gedeelde voorzieningen en gemeenschappelijke investeringen. De toepasbaarheid van de onderzochte methodologieën staat centraal, met als resultaat een hogere kwaliteit van ontwerpen en een grotere betrokkenheid van bewoners bij het ontwerpproces.

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.