Wijkwerk Bestaanszekerheid

Actieonderzoek naar het organiseren van integrale hulpverlening aan mensen met complexe problemen, door de samenwerking tussen professionals in de wijk te intensiveren.

Onderzoeksthema
Looptijd
Lopend
Lectoraat
  • Mind the Gap
Onderzoeksteam

Bottom-up bouwen aan bestaanszekerheid

Mensen die leven in lastige omstandigheden, hebben te maken met een versnipperd hulpaanbod: wonen, werk, gezondheid, geld, juridische zaken, sociale problemen; elk terrein heeft zijn eigen wetten, regels en professionals. Toch hóeft het niet zo ingewikkeld te zijn om deze groep integrale hulp aan te bieden: de echte wereld is het probleem niet, het is de systeemwereld die professionals in de weg zit. In het actieonderzoek Wijkwerk Bestaanszekerheid werken we samen met (aankomend) professionals bottom-up aan innovatie.

 

Broedplaats WijWest Tilburg

Samen met studenten en professionals proberen de onderzoekers van het lectoraat vanuit de Broedplaats WijWest in Tilburg juridische en sociale hulp te combineren. Want mensen in achterstandswijken die juridische problemen hebben, hebben meestal ook sociale problemen – en omgekeerd. In een actieonderzoek proberen we te komen van een multidisciplinaire aanpak (waarbij verschillende disciplines naast elkaar worden ingezet) tot een interdisciplinaire aanpak (waarbij professionals hun werk integreren) en misschien zelfs wel tot een transdisciplinaire benadering (waarbij professionals elkaars taken overnemen). Gemengde teams van juridische en social work studenten benaderen bewoners proactief, om te bekijken hoe ze hen samen verder kunnen helpen. Ook is er integrale analyse van de wijk gemaakt, die wordt besproken met de verschillende professionals die in de wijk werken. Samen bekijken we waar de overlap in kerncijfers zit en hoe we tot een meer integrale aanpak kunnen komen.

 

Den Bosch

In Den Bosch werken we aan een gezamenlijke aanpak voor jongeren met mentale problemen, want dit aantal loopt de laatste jaren snel op. Er bestaan al allerlei projecten en initiatieven, maar desondanks blijkt het nog steeds moeilijk om deze jongeren te bereiken. Door een samenwerking tot stand te brengen tussen ambulant begeleiders, jongerenconsulenten, kansenmakelaars, jobcoaches en ervaringsdeskundigen willen we daar iets aan doen. Dit social lab werkt volgens het model van de huisartsenpost, waarin verschillende disciplines samenkomen. Het onderzoek wordt georganiseerd naar het model van een academisch ziekenhuis: de onderzoekers voeren zelf ook ‘operaties’ uit en er lopen studenten vanuit verschillende disciplines mee. Zo hopen we al werkend en lerend tot een effectieve benadering komen. In dit onderzoek werken de afdelingen Werk en inkomen, Maatschappelijke ontwikkeling en Openbare orde en veiligheid van de gemeente samen met de GGZ, verslavingszorg en ervaringsdeskundigen.

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.