Directeur CoE V&V

Functie
Directeur
Telefoon
LinkedIn

‘Nieuwe verbindingen moeten de tijd krijgen om te groeien’

Nienke Fabries, directeur Centre of Expertise Veiligheid & Veerkracht

Nienke Fabries heeft zich in haar loopbaan bewust breed ontwikkeld. Ze startte in de commerciële sector, werkte vervolgens bij enkele grote gemeenten, begon daarna voor zichzelf en stapte uiteindelijk over naar het onderwijs. Dat ze de wereld door al deze brillen heeft bekeken, komt haar als directeur van het CoE uitstekend van pas: “Hier komen alle perspectieven samen. Nieuwe verbindingen moeten de tijd krijgen om te groeien, ik zie het als mijn taak om daar ruimte voor te creëren.”

Fabries studeerde geschiedenis in Utrecht. Na een aantal jaar als intercedent en salesmanager te hebben gewerkt, verruilde ze het zakenleven voor de lokale overheid. In Rotterdam beleefde ze boeiende jaren: “Als afdelingshoofd van de deelgemeente Charlois maakte ik kennis met de harde realiteit waarin veel inwoners leefden – armoede, kansenongelijkheid, criminaliteit. Pim Fortuyn was net vermoord en er was weinig vertrouwen in de overheid; het was een enorme uitdaging om het gebied leefbaar te houden. Wat ik daar vooral heb geleerd, is dat een effectieve professional openstaat voor de werkelijkheid en zichzelf steeds afvraagt welke inspanningen het meest opleveren. Voortdurend reflecteren, aanpassen en iets nieuws proberen – dan bereik je het meest. Je mag het nooit opgeven.”

 

Verbindend en verrijkend

Wat Fabries eveneens in Rotterdam ontdekte, is hoe je mensen in kansarme situaties kunt helpen hun eigen kracht aan te spreken. “Ik kon niet accepteren dat er zoiets bestond als een ‘granieten bestand’ met mensen waarin niet meer werd geïnvesteerd. Een samenleving mag zijn burgers niet verwaarlozen, iedereen heeft recht op perspectief – in welke vorm dan ook. Mijn missie was niet work first, maar anything first. Zo lukte het toch om meer inwoners te activeren.” Zeer trots is ze op de resultaten van Mentoren op Zuid, waarvan ze de eerste programmamanager bij Hogeschool Rotterdam was. “We koppelden onze hbo-studenten aan vmbo-leerlingen; als mentor hielpen zij de leerlingen met alles waar ze tegenaan liepen in het leven. Het programma had echt impact en loopt nog steeds. Het contact tussen jongeren met zulke verschillende perspectieven blijkt namelijk ontzettend waardevol voor beiden. Het verbindt, verrijkt en inspireert.”

 

Voortbouwen op wat er al is

Na een aantal jaar besloot Fabries een nieuwe overstap te maken; ze werd adviseur regionale samenwerking bij Fontys. Op 1 september 2022 stapte ze over naar het Centre of Expertise van Avans, waar ze kwartiermaker werd. Haar persoonlijke missie bleef echter onveranderd: ze blijft bouwen aan een sterkere samenleving. “Bij het CoE Veiligheid & Veerkracht combineer ik alle maatschappelijke thema’s die ik belangrijk vind en waarin ik ervaring heb. De vraagstukken waarmee we ons bezighouden, zijn bovendien ontzettend actueel. Ik ben ervan overtuigd dat de beste oplossingen worden gevonden in de verbinding tussen onderwijs, onderzoek en het echte leven. We moeten de tijd nemen om te onderzoeken wat die samenwerking kan opleveren. Hoe beter je elkaars wereld kent, hoe meer je kunt leren van elkaar. Dat betekent investeren in elkaar, koffie drinken, naar elkaars bijeenkomsten gaan. We hoeven niet allemaal het wiel uit te vinden, laten we voortbouwen op de kennis die er al is.”

 

Veerkrachtige wereld

Objectief blijven in tijden van spanning en polarisatie, dat is volgens Fabries de kracht van de wetenschap. Maar dan moeten we die kennis wel nuttig gebruiken: “Wij hebben ontzettend veel expertise in huis, dit is zó’n goede club van onderzoekers en lectoren. Maar uiteindelijk gaat het erom dat professionals in de praktijk iets aan onze kennis hebben: zij zijn het, die mensen vooruit helpen en de wereld veiliger en veerkrachtiger maken. Ik vind het een eer dat ik daar in deze rol iets aan mag bijdragen.”

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.