Leave no Victim Behind: Europese dag voor slachtoffers van misdrijven 2024

Elk jaar herdenkt Victim Support Europe op 22 februari slachtoffers van misdrijven, een dag die gewijd is aan het bepleiten van vooruitgang op het gebied van hulp en juridische verbetering voor alle slachtoffers van misdrijven, ongeacht het misdrijf of het slachtoffer. Op 22 februari bracht het evenement het intrinsieke verband tussen de rechten van slachtoffers en de verwezenlijking van de doelstellingen voor duurzame ontwikkeling (SDG’s) onder de aandacht. Dat gebeurde aan de hand van getuigenissen van slachtoffers en inzichten van experten.

Lector Transmuraal Herstelgericht Werken, Bart Claes opende het symposium door in gesprek te gaan met Staf van Pelt, slachtoffer van seksueel misbruik in de Katholieke Kerk. Staf van Pelt is lid van de werkgroep Mensenrechten in de Katholieke Kerk en psycholoog. Hij getuigde eerder in de Vlaamse docu-reeks ‘Godvergeten’. In het gesprek met Bart vertelde Staf over zijn zoektocht naar erkenning. Hij getuigde over de pijn en het lijden, over het leven met een geheim en over het misbruikt worden door een vertrouwenspersoon. Samen gaven ze zo meer zicht op een verborgen geschiedenis die een plaats verdient in het collectief geheugen van Vlaanderen. Er werd ook inzicht aangereikt over hoe het misbruik hun leven heeft beheerst en welke vorm van hulpverlening voor hen ondersteunend werkt.

Het Symposium is online te bekijken op Leave No Victim Behind: Victims’ Rights and the Sustainable Development Goals (vanaf minuut 43 het gesprek met Bart Claes en Staf van Pelt)

Lees meer informatie op LinkedIn en volg de hashtags: #VictimSupportEU #VictimSupport

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.