Expertisecentrum KIND

Het lectoraat is medeoprichter van een expertisecentrum dat informeert, adviseert en onderzoek doet, om kinderen met een ouder in detentie beter te kunnen helpen.

Looptijd
Lopend
Lectoraat
  • Transmuraal Herstelgericht Werken

Het belang van kinderen met een ouder in detentie staat voorop

Er zijn in Nederland 25.000 kinderen met een gedetineerde ouder. Deze kinderen hebben het vaak moeilijk: de situatie levert thuis veel stress op, de band met de gedetineerde ouder is ingewikkeld en meestal weten kinderen niet wat ze de buitenwereld moeten vertellen. Scholen en (jeugd)hulpverleners vragen om handvatten om deze kinderen te helpen; ook professionals die werken met (ex-)gedetineerden zoeken naar methoden die bijdragen aan het herstel van de gezinsrelaties. In het belang van deze kinderen is het Expertisecentrum KIND opgericht.

Het lectoraat Transmuraal Herstelgericht Werken en Exodus Nederland zijn samen de initiatiefnemers van het Expertisecentrum KIND. Door de onderzoeks- en opleidingskennis van Avans Hogeschool te combineren met de praktijkervaring van Exodus (de grootste landelijke nazorgorganisatie voor (ex-)gedetineerden en hun familie), is een centrum ontstaan dat echt iets kan betekenen voor kinderen met gedetineerde ouders.

 

Informatie en advies

Het Expertisecentrum KIND is opgericht in de overtuiging dat herstel van de banden tussen kinderen, (ex-)gedetineerde ouders en hun sociale netwerk bijdraagt aan de levenskwaliteit en mentale gezondheid van de kinderen. Het centrum biedt kinderen, ouders en hun netwerk een luisterend oor, geeft informatie en advies en zoekt indien nodig mee naar passende hulp. Ook professionals kunnen bij het Expertisecentrum KIND terecht.

 

Onderzoek en training

Het Expertisecentrum KIND verricht tevens praktijkgericht onderzoek en verzorgt trainingen en opleidingen aan (semi-)professionals en vrijwilligers die te maken hebben met kinderen van een ouder in detentie.

 

Contact

Het Expertisecentrum KIND is tijdens kantooruren bereikbaar op het gratis telefoonnummer (0800) 5463 000 en via de website.

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.