FlexiDome

Onderzoek naar de ontwikkeling van een flexibel, leefbaar en duurzaam bouwsysteem voor noodhuisvesting in tenten.

Looptijd
Afgesloten
Lectoraat
  • Nieuwe Materialen en hun Toepassing

Een flexibel en duurzaam bouwsysteem voor noodhuisvesting

Is het mogelijk een bouwsysteem voor noodhuisvesting te ontwikkelen, dat flexibeler, leefbaarder én duurzamer is dan de bestaande tenten? Die vraag staat centraal in het onderzoeksproject FlexiDome. Het lectoraat Nieuwe Materialen en hun Toepassing werkt met FlexiDome aan een duurzaam bouwsysteem dat beter aansluit op de behoeftes van gebruikers.

Tentenkampen voor vluchtelingen bestaan vaak 15 tot 20 jaar en al die tijd wonen deze mensen in een onnatuurlijk gecreëerde woonomgeving, die ze nauwelijks kunnen aanpassen aan hun persoonlijke behoeftes. Met het bouwsysteem FlexiDome wil het lectoraat daar verandering in brengen. Het systeem maakt gebruik van een frame waarmee verschillende constructies gebouwd kunnen worden. Op die manier kunnen de bewoners zelf hun eigen, relatief hoogwaardige, tijdelijke onderkomen vormgeven en bouwen. Als mensen invloed hebben op hun woonsituatie en samen aan een goed onderkomen kunnen bouwen, zal dit de leefbaarheid en de saamhorigheid bevorderen. In de toekomst kan het frame mogelijk gecombineerd worden met het circulaire en recyclebare tentdoek , dat het lectoraat ontwikkelt en waarop flexibele zonnepanelen bevestigd kunnen worden.

Bouwsysteem testen

FlexiDome is in de zomer van 2023 getest op het Vlielandse festival Into The Great Wide Open.
Bezoekers van het festival konden zelf met het systeem aan de slag: ze kregen dragers en koppelstukken waarmee ze hun eigen tent konden bouwen. De onderzoekers keken niet alleen naar het technische functioneren van het systeem, maar volgden ook de manier van bouwen en de sociale interactie tussen de deelnemers. Met de kennis die dit opleverde, wordt het bouwsysteem verder verbeterd. Het uiteindelijke doel is een breed inzetbaar systeem voor noodhuisvesting of andere toepassingen.

Voor dit project ontving het lectoraat een subsidie van Innofest X SIA 2023, Regiorgaan SIA schreef een artikel over het onderzoek.

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.