Alain Dirven

Functie
Docent-onderzoeker
Lectoraat
  • Nieuwe Materialen en hun Toepassing
Projecten

Alain Dirven is kenniskringlid van het lectoraat Nieuwe Materialen en hun Toepassing.

 

Loopbaan

Na zijn studie werkte Alain een aantal jaar bij verschillende bedrijven in de kunststofindustrie. Zijn eerste functie was constructeur tekenaar bij de firma Ubbink in Doesburg. Dit is een bedrijf dat allerlei kunststof producten ontwikkelt voor in de schil van een gebouw, onder meer het dak en de gevel. Bijvoorbeeld ventilatieroosters, afvoerkanalen en dakramen.
Na Ubbink ging hij als projectleider naar Wisa, een producent van spoelmechanismen voor toiletreservoirs. Daarna hield hij zich bij Curver bezig met het verbeteren van het spuitgietproces bij verschillende productielocaties. Zijn laatste baan in de kunststofindustrie was bij Van Niftrik-Polynorm in Putte, een producent-toeleverancier van kunststof automotive interieurdelen.

Expertise

Alain studeerde Industrieel Ontwerpen aan de Technische Universiteit Delft. Hij heeft zich gespecialiseerd in het verwerken en toepassen van verschillende soorten kunststoffen. Hij ontwierp producten en maakte ze productierijp en loste materiaalkundige problemen op.
Tijdens zijn loopbaan volgde hij een post-hbo opleiding Kunststoftechnologie. Daarmee heeft hij zijn kennis verdiept rondom zaken als de degradatie van kunststoffen onder invloed van warmte, uv-straling en chemische inwerking en condensaat van rookgassen.
Verder was Alain 7 jaar innovatieadviseur voor ondernemers uit het MKB. Hij zette zich in voor het achterhalen van belemmeringen in de realisatie van een beoogde bedrijfsgroei. En richtte zich op het stimuleren van nieuwe materiaal-, proces- en producttoepassingen.

Projecten

Op dit moment onderzoekt Alain op welke manier het huidige weefsel voor tijdelijke onderkomens zoals tenten duurzamer te produceren is. Ook kijkt hij in hoeverre de functionaliteit van dit weefsel te vergroten is door toepassing van 3D-printtechnologie.

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.