Gedetineerde vaders en hun kinderen

Onderzoek naar welke factoren de vader-kindrelatie tijdens een detentie (al dan niet) beïnvloeden. Deze beschrijvende longitudinale studie brengt de ontwikkeling van deze relatie in kaart.

Looptijd
Lopend
Lectoraat
  • Transmuraal Herstelgericht Werken

De vader-kindrelatie als beschermende factor tegen problemen

Gezinnen waarvan de vader een gevangenisstraf uitzit, leefden voor zijn detentie meestal ook al in moeilijke omstandigheden. Door de detentie nemen de problemen vaak nog verder toe; denk aan armoede, depressie en huiselijk geweld. Het herstellen, behouden en versterken van de relatie tussen de vader en zijn kinderen, zowel tijdens als na de detentie, blijkt alle betrokkenen te beschermen tegen (meer) problemen. Het lectoraat onderzoekt hoe professionals hier met herstelgericht werken een bijdrage aan kunnen leveren.

Het onderzoek Gedetineerde vaders en hun kinderen is in 2020 gestart. De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) honoreerde de studie met een beurs voor vijf jaar.

 

Samenwerking Expertisecentrum K I N D

Het onderzoek wordt uitgevoerd door docent-onderzoeker Angela Verhagen-Braspennincx. Zij werkt voor zowel het lectoraat Transmuraal Herstelgericht werken van Bart Claes als voor het lectoraat Veiligheid in Afhankelijkheidsrelatie van Janine Janssen. Bart Claes treedt op als co-promotor en Janine Janssen als promotor vanuit haar rol als bijzonder hoogleraar aan de Open Universiteit, waar Angela zal promoveren. Er is tevens een inhoudelijke samenwerking met het Expertisecentrum KIND.

 

Het uiteindelijke doel is om hulpverleners handvatten aan te reiken in het herstelgericht werken op de vader-kindrelatie. Als professionals binnen en buiten de gevangenis weten hoe zij kunnen bijdragen aan het herstellen, behouden en versterken van deze band, kan het een beschermende factor zijn. Een goede relatie verbetert het welzijn van beiden, voor vaders geldt bovendien dat ze na hun detentie minder vaak terugvallen in de criminaliteit. De kennis uit dit onderzoek vloeit tevens terug in het onderwijs, zodat ook de jonge professionals van de toekomst ervan kunnen leren.

 

 

Publicaties

Lees meer over het onderzoek Promotiestudie Gedetineerde vaders & hun kinderen en de wetenschappelijke publicaties.

Lees hier de artikelen van onderzoeker Angela Verhagen-Braspennincx:

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.