Je data de baas

Onderzoek naar de mogelijkheden voor de oprichting van coöperatieve organisaties rondom leefbaarheid en sociale veiligheid, die gebruik maken van digitale data en apparatuur.

Looptijd
Afgesloten
Lectoraat
  • Digitalisering en Veiligheid
Onderzoeksteam

Ik ben mijn data de baas, omdat wij onze data de baas zijn

Het burgerinitiatief Midden-BrabantGlas (MBG) is eind 2015 opgericht om bewoners in de buitengebieden van een aantal Brabantse dorpen aan te sluiten op een glasvezelnetwerk. Om dit project te realiseren zijn vier coöperaties opgericht: LangstraatGlas, GroenewoudGlas, GilzeEnRijenGlas en Baarle-NassauGlas. Zij willen samen ook digitale diensten gaan aanbieden om de leefbaarheid en veiligheid van hun leden te vergroten. Inmiddels behoort deze federatie van coöperaties (met in totaal ruim 4.000 leden) tot de grootste van Nederland.

In 2019 sloten MBG en het lectoraat Digitalisering en Veiligheid een samenwerkingsovereenkomst af. Sindsdien werken ze gezamenlijk aan kennisvragen van leden, die het lectoraat met praktijkonderzoek probeert te beantwoorden. Tevens nodigt het lectoraat MBG uit om samen te werken in projecten die door derden worden gesubsidieerd. Zo is in 2020 in opdracht van BrabantAdvies een verkenning uitgevoerd naar de maatschappelijke impact van dataplatforms, waarbij MBG als een van de twee casestudies werd meegenomen.

 

Buurtportfolio

Ook werkten het lectoraat en MBG in 2020-2021 samen in een ontwerp- en haalbaarheidsonderzoek (gesubsidieerd door het SIDN Fonds) naar een concept voor een gezamenlijke, veilige digitale omgeving (buurtportfolio), met als werktitel “Ik ben mijn data de baas, omdat wij onze data de baas zijn”. Dit concept is geïnspireerd op het oude, Zuid-Afrikaanse Ubuntu-principe; een diep, filosofisch besef van onderlinge verbondenheid tussen mensen. Het resultaat is een ontwerp voor zelfbestuur en gezamenlijk beheer van data en internet, inclusief de gekoppelde apparatuur, bijvoorbeeld voor inbraak- en brandpreventie. Er is ook advies opgeleverd, dat leden van een coöperatie leert hoe zij stapsgewijs kunnen overstappen van de bestaande sociale media naar een gezamenlijke, veilige digitale omgeving (buurtportfolio) onder eigen beheer.

Deze samenwerking heeft een waardevolle bijdrage geleverd aan de projecten rond sociale alarmering die we uitvoerden i.s.m. Thebe Extra, en aan het meerjarenproject Datacommons.

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.