Maatschappelijke onrust

Onderzoek naar de mogelijkheden die publieke professionals hebben om maatschappelijke onrust in de hand te houden en escalaties te voorkomen.

Onderzoeksthema
Looptijd
Lopend
Lectoraat
  • Recht & Veiligheid
Onderzoeksteam

Omgaan met (een onderstroom van) maatschappelijke onrust en onvrede

De maatschappelijke onrust in Nederland lijkt de laatste jaren toe te nemen; de snelwegblokkades door boeren en klimaatactivisten en de avondklokrellen tijdens de coronalockdowns zijn voorbeelden waarin de onvrede duidelijk zichtbaar was. Dit multidisciplinaire onderzoeksproject richtte zich niet alleen op dit soort escalaties, maar ook op de onderstroom aan onvrede die minder zichtbaar is. Doel daarvan was om te komen tot aanbevelingen voor het voorkomen van escalaties, of – als de vlam toch in de pan slaat – er zo goed mogelijk mee om te gaan.

Het lectoraat Recht & Veiligheid richt zich onder meer op het versterken van de weerbaarheid van ambtenaren en andere publieke professionals. Regels kunnen hen helpen bij de aanpak van problemen, maar ze zorgen soms ook voor een belemmering. Ook bij de aanpak van maatschappelijke onrust komen publieke professionals voor dilemma’s te staan. In hoeverre zoeken zij de grenzen op van wetten, regels en protocollen? Wat is rule bending en hoe uit zich dat? Wat houdt ‘de menselijke maat’ in en hoe geef je daar invulling aan, temidden van alle geldende regels en protocollen? Hoe kun je je handelen aan de samenleving uitleggen? Op die vragen zochten drie studenten in dit multidisciplinaire afstudeerproject een antwoord.

 

Doel en meerwaarde

Het onderzoek ‘Maatschappelijke onrust (en wat is dan je verantwoordingskader?)’ is een vervolg op de succesvolle pilot van het multidisciplinair afstudeeronderzoek ‘Buiten de lijnen kleuren’ van het lectoraat Recht & Veiligheid. Drie studenten van de studierichtingen Social Work, HBO Rechten en Bestuurskunde van Avans Hogeschool werkten hiervoor samen. Afstuderen in een samenwerkingsverband is een goede voorbereiding op hun maatschappelijke en professionele carrière, waarin zij ook geconfronteerd zullen worden met verschillende perspectieven.

 

Essays

Het afstudeerproject leverde twee rapporten op over interessante, actuele vraagstukken. Het rapport ‘De sanctionering van avondklokrelschoppers in Eindhoven en ’s-Hertogenbosch’ behandelt de vraag of er sprake was van ongelijkheid in de strafmaat; de conclusie is dat dit niet het geval was. Lees hieronder het essay dat Ize Kosters erover schreef. In zijn rapport ‘De aanpak van maatschappelijke onrust door gemeenten’ stelt Koen Meurkens dat maatschappelijke onrust niet is te voorkomen door gemeenten en zij alleen de kans op het ontstaan ervan kunnen verkleinen. Zijn essay lees je hier [LINK naar pdf].

Essay Ize Kosters. De ongelijke sanctionering van avondklokrelschoppers is verklaarbaar

Rapport Koen Meurkens. Gemeenten kunnen escalaties voortkomend uit maatschappelijke onrust niet voorkomen, wel de ontstaanskans verkleinen.

 

Ook een (onderzoeks)vraag?

Heeft u binnen uw bedrijf of organisatie een (omvangrijk of multidisciplinair) onderzoeksvraagstuk waarmee we u wellicht kunnen helpen? We staan open voor innovatieve ideeën en nieuwe samenwerkingen! Neem contact met op met ons secretariaat: secretariaatvenv@avans.nl, of 088-5258380.

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.