Wethouders in spagaat

Aanbevelingen voor de manier waarop wethouders het beste kunnen omgaan met maatschappelijke onrust in hun gemeente, die voortkomt uit landelijk of provinciaal beleid.

Onderzoeksthema
Looptijd
september 2023 t/m augustus 2024
Lectoraat
  • Recht & Veiligheid

Zo verstandig mogelijk opereren in onrustige situaties

Landelijke of provinciale besluiten kunnen grote impact hebben op gemeentes en soms zelfs leiden tot maatschappelijke onrust; denk bijvoorbeeld aan de rellen tijdens de coronalockdowns, of de bezetting van de A12 uit protest tegen het klimaatbeleid. Wethouders kunnen daardoor in een lastige spagaat belanden: hoe kunnen ze de situatie in hun gemeente onder controle houden zonder de andere overheden af te vallen? Met het onderzoeksproject ‘Wethouder tussen Rijk, regio en samenleving – over vakwerk in situaties van maatschappelijke onrust’ wil het lectoraat wethouders helpen zo verstandig mogelijk te opereren in dit spanningsveld.

Het onderzoek heeft als doel de rol die lokale bestuurders (kunnen) spelen in situaties van maatschappelijke onrust, te versterken. Welke positie kunnen zij het beste innemen? Welke vaardigheden hebben ze nodig om recht te doen aan de verwachtingen en belangen van de samenleving én die van de provinciale en landelijke overheid?

 

Belangen herkennen en afwegen

Om een antwoord op deze vragen te krijgen, worden een literatuurstudie en een media-analyse uitgevoerd. Daarnaast wordt er een enquête gehouden onder de leden van de Wethoudersvereniging, worden er focusgroepen georganiseerd en interviews afgenomen. Met deze informatie kan vervolgens een casuïstiekreeks worden opgebouwd, die (nieuwe) wethouders meer inzicht geeft in de vakinhoudelijk dilemma’s waarmee ze te maken kunnen krijgen. Als zij goed in staat zijn om de verschillende perspectieven en belangen te herkennen en ze tegen elkaar af te wegen, kunnen ze passend en professioneel handelen.

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.