Michiel Smits

Functie
Docent-onderzoeker
Lectoraat
  • Duurzaam Gebouwde Omgeving
  • Nieuwe Materialen en hun Toepassing
Projecten

Sinds 2011 werkt Michiel als docent Bouwkunde & Architectuur bij Avans Hogeschool. Naast zijn docentschap en lid van de kenniskring is hij eigenaar van MWM Architectuur. In 2014 startte hij met een promotieonderzoek aan de TU Delft.

Michiel maakt gebruik van het online onderzoeksplatform Researchgate, waar onder andere zijn publicaties gepubliceerd zijn.

 

Expertise

In 2004 startte Michiel als pro bono-bouwkundige en architect in Afrika. Sindsdien werkt hij jaarlijks aan meerdere rurale bouwprojecten in Afrika, vaak in samenwerking met Avans-studenten. Zijn expertises liggen op het snijvlak van vernaculaire architectuur, gemeenschapsvorming, lokaal materiaalgebruik en zelfredzaamheid.

 

Opleiding

Michiel studeerde Bouwkunde aan Avans Hogeschool. Naast zijn opleiding richtte hij in 2007 stichting Back2africa op, waar hij nog altijd voorzitter van is. In 2009 rondde hij zijn opleiding bij Avans af en ging naar de Technische Universiteit Delft voor de studie Architectuur. Die rondde hij in 2011 af met een onderzoek naar de rol van architect in relatie tot de zelfredzaamheid van de Afrikaanse gemeenschap.

 

Lopende onderzoeken

Op basis van zijn Master of Science-onderzoek en zijn expertise in ruraal Afrika, is hij in 2014 gestart aan een promotieonderzoek aan de TU Delft. In dit onderzoek tracht hij een support te ontwikkelen voor architecten die opereren in een vergelijkbare (rurale) context. Deze support heeft de intentie om de gebruiker samen met de architect kritisch na te laten denken over de verschillende ontwerpoplossingen. Hierbij weegt hij de opties af tegen de zelfredzaamheid van de gebruiker. Daarbij gaat het om factoren als: lokaliteit materialen, traditie en individuele capaciteit. In 2020 ronde hij zijn promotieonderzoek af met het proefschift ‘Towards an Architecture of Self Reliance. Developing and Testing a Support Tool for Inhabitants and Practicioners in Mt-Elgon, Kenya’.

 

In het nieuws

Lees hier het artikel ”Huis uit de fabriek” van NemoKennislink waar Michiel aan mee heeft gewerkt.

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.