Criminele inmenging in de horeca

Onderzoek naar de (onbedoeld en ongewild) faciliterende rol van de horeca in ondermijnende criminaliteit, met als doel de weerbaarheid van de sector te vergroten.

Onderzoeksthema
Looptijd
februari 2023 t/m maart 2024
Lectoraat
  • Ondermijning

Weerbare horeca kan risico op criminele inmenging verminderen

Platform Veilig Ondernemen Brabant-Zeeland (PVO) en het lectoraat Ondermijning voeren gezamenlijk een onderzoek uit naar de kwetsbaarheid van horecaondernemingen voor criminele inmenging. Het doel hiervan is de weerbaarheid van ondernemers tegen de georganiseerde misdaad te vergroten, zodat het ondernemersklimaat en het uitgaansleven veilig blijven.

Uit onderzoek van het Regionaal Informatie- en Expertise Centrum Midden-Nederland (2022) blijkt dat de horeca gevoelig is voor criminele inmenging: een criminele organisatie verbindt zich in zo’n geval aan een bonafide onderneming, die daarmee onbedoeld en ongewild een facilitator wordt van criminele activiteiten. Zo kunnen horecaondernemingen fungeren als ontmoetingsplaats, en/of te maken krijgen met het witwassen en investeren van crimineel geld, drugscriminaliteit, mensenhandel en arbeidsuitbuiting, illegaal gokken en afpersing. Ook kunnen ze oneerlijke concurrentie ervaren van malafide ‘ondernemers’ die een extra financieringsstroom hebben.

 

Onderzoeksvragen

In het onderzoek staan de volgende vragen centraal:

  • Wat zijn belangrijke criminele gelegenheidsstructuren en fenomenen van crimineel misbruik van horeca in Brabant en Zeeland?
  • Hoe vindt criminele inmenging plaats in de horeca in Brabant en Zeeland?
  • Hoe kunnen ondernemers zich weren tegen criminele inmenging en welke rol kan PVO hierin spelen?

 

Modus operandi

Om een antwoord te vinden op deze vragen, worden aan de hand van een literatuurstudie basisgegevens over criminaliteit in de horeca verzameld. Daarnaast houden de onderzoekers interviews met (ex-)horecaondernemers en worden casussen opgetekend van (pogingen tot) criminele inmenging. Ook voeren ze gesprekken met domeinexperts (zoals politie, justitie en RIEC) die zicht hebben op actuele casussen in de horecabranche. Een analyse van de interviews moet leiden tot het identificeren van een modus operandi in toenaderingspogingen.

 

Opbrengst

De aanbevelingen die het onderzoek oplevert kunnen o.a. PVO helpen om horecaondernemers weerbaarder te maken tegen ondermijnende criminaliteit. Daarnaast verschijnt er een wetenschappelijke publicatie en een artikel in een horecavakblad. Om meer bewustzijn te creëren onder hbo-studenten en mbo’ers die een onderneming willen beginnen, worden ook gastcolleges over dit onderwerp aangeboden.

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.