Inclusie & Veiligheid
Actieonderzoek naar mogelijke verbeteringen in de hulp aan ex-gedetineerden en risicojongeren, om te voorkomen dat ze (opnieuw) voor de criminaliteit kiezen.
- Mind the Gap
Betere hulp en re-integratie om recidive te voorkomen
Het actieonderzoek Inclusie & Veiligheid is opgezet om de hulp aan ex-gedetineerden en risicojongeren te verbeteren; dit moet voorkomen dat ze (opnieuw) in de criminaliteit belanden. Hiervoor werkt het lectoraat samen met professionals van de Penitentiaire Inrichting (PI) Dordrecht en van de gemeenten Zoetermeer, Breda en Amsterdam. Door lastige situaties te bespreken en handelingsalternatieven uit te proberen, willen we de handelingsbekwaamheid van professionals verbeteren.
Het vierjarige project Inclusie & Veiligheid valt onder het subsidieprogramma ‘Vakkundig aan het werk’ dat in opdracht van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid wordt uitgevoerd door de Nederlandse organisatie voor gezondheidsonderzoek en zorginnovatie (ZonMw). Doel van dit programma is het ontwikkelen van kennis over wat wel én niet werkt in het sociaal domein; denk bijvoorbeeld aan een effectieve manier om te bevorderen dat zo veel mogelijk mensen (regulier) betaald werk vinden en houden, of manieren waarop gemeenten effectief kunnen bijdragen aan het verminderen van armoede en problematische schulden.
Verrijken van professionals
Voor het actieonderzoek werken professionals van de Penitentiaire Inrichting (PI) Dordrecht samen met professionals van de gemeenten Zoetermeer, Breda en Amsterdam. Daarnaast zijn de brancheorganisaties SAM en Divosa betrokken bij het onderzoek. In de eerste twee jaar van het project bespreken (zorg)professionals situaties waarin zij vastlopen of twijfelen over de beste aanpak. De onderzoekers vervullen een coachende rol: samen met de professionals verkennen zij diverse handelingsalternatieven, die vervolgens worden uitgeprobeerd in de praktijk. Door steeds te blijven leren en verbeteren, vergroten professionals hun effectiviteit.
Volgen van ex-gedetineerden
Ook ex-gedetineerden reflecteren op de ontvangen hulp en ondersteuning bij re-integratie: we volgen daarvoor twintig mensen die uit detentie komen en een beroep doen op hulp van de gemeente. In jaar 3 en 4 van het onderzoek wordt de kennis die we hebben opgedaan over de inclusie van ex-gedetineerden en risicogroepen vertaald naar instrumenten voor professionals. Zij kunnen hun vakmanschap zelfstandig vergroten met een e-learningmodule en train-de-trainer opleiding.
Rapportage
Lees hier de eerste rapportage van het project.