Onder mijn ogen

Evaluatie van een serious game voor docenten in het praktijkonderwijs moet duidelijk maken of het spel hen helpt bij het signaleren van ondermijning en criminele uitbuiting onder studenten.

Onderzoeksthema
Looptijd
Lopend
Lectoraat
  • Ondermijning

Schoolmedewerkers kunnen helpen ondermijning aan te pakken

Jongeren uit het praktijkonderwijs zijn vanwege hun vaardigheden interessant voor criminele netwerken. Zij worden dan bijvoorbeeld ingezet om hennep te knippen, illegale pakketjes te bezorgen of als geldezel te fungeren. Scholen kunnen een belangrijke rol spelen in het signaleren van betrokkenheid bij georganiseerde criminaliteit. Het spel Onder mijn ogen is ontwikkeld om onderwijsprofessionals te leren hoe ze een zorgelijke gedragsverandering kunnen herkennen wat ze eraan kunnen doen. Het lectoraat Ondermijning onderzoekt het effect van deze serious game op een aantal Brabantse middelbare scholen.

Medewerkers op middelbare scholen kunnen een belangrijke rol spelen bij het signaleren van ondermijningsproblematiek onder hun leerlingen. Het spel Onder mijn ogen helpt ze de signalen te herkennen, duiden en op te volgen, bijvoorbeeld door het zorgteam te betrekken. Het spel is ontwikkeld voor scholen waar praktijkonderwijs wordt gegeven (zoals vmbo- en mbo-scholen), want praktisch geschoolde jongeren zijn extra interessant voor criminele organisaties. Neem timmermannen, technici, laboranten en ict-ers: zij beschikken over specifieke vaardigheden die van pas komen in het criminele proces. Voor jongeren kan een crimineel ‘bijbaantje’ een verleidelijke optie zijn vanwege het snelle geld dat ze ermee verdienen en de sociale status die ze daarmee verkrijgen. Ook kunnen zij (vervolgens) worden uitgebuit door deze criminele netwerken.

 

Uitrol na positieve reacties

Onder mijn ogen werd eind 2022 gelanceerd en is daarna getest op meerdere mbo- en vmbo-scholen. De eerste gebruikersevaluatie werd uitgevoerd door het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) en was ronduit positief. Daarop werd het CCV gevraagd om Onder mijn ogen breder uit te rollen. De oorspronkelijke trainers gaven vervolgens trainingen op schoollocaties van het Koning Willem 1 College en Curio. Ze leidden tevens nieuwe trainers op van andere scholen, die zijn aangesloten bij het Kennispact MBO Brabant. Het lectoraat Ondermijning van Avans Hogeschool is gevraagd om, in samenwerking met Hogeschool Utrecht, de korte- en langetermijneffecten van de training te meten.

 

Onderzoeksvragen

Het onderzoek loopt een jaar en geeft onder andere antwoord op de volgende vragen:

  • (Her)kennen deelnemers na het spelen van het spel signalen van ondermijning?
  • Weten de deelnemers na het spelen van het spel hoe ze kunnen handelen?
  • Als er sprake is van een positief verschil in kennis en handelen, is dit verschil duurzaam?
  • Welke eventuele verbeterpunten aan de training zijn noodzakelijk?

Voor de eindrapportage worden data uit vragenlijsten en interviews verzameld; de resultaten worden vervolgens besproken met een focusgroep die bestaat uit deelnemers, zorgteammedewerkers en trainers.

In samenwerking met associate lector Financial Economic Innovation van Hogeschool Utrecht, Arie de Wild

 

Website

Bekijk hier de website.

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.