Restorative justice

Het lectoraat is aangesloten bij de internationale beweging Restorative Justice, om zo bij te dragen aan de verdere ontwikkeling en toepassing van herstelrecht en herstelgerichte praktijken.

Looptijd
Lopend
Lectoraat
  • Transmuraal Herstelgericht Werken
Onderzoeksteam

Herstelrecht in internationaal perspectief

Het lectoraat Transmuraal Herstelgericht Werken is onlosmakelijk verbonden met de brede internationale beweging die Restorative Justice (herstelrecht) wordt genoemd. Het lectoraat wil op Europees niveau bijdragen aan de ontwikkeling en toepassing van herstelrecht en herstelgerichte praktijken.

Restorative Justice of herstelrecht staat voor een nieuwe benadering van conflicten en criminaliteit. De focus ligt daarbij op het leed en de schade die in brede zin zijn aangericht en de manier waarop alle betrokkenen tot herstel willen komen. Restorative justice krijgt al meer dan twee decennia veel waardering en erkenning, zowel op nationaal als Europees niveau. Zo heeft de Raad van Ministers de Europese aanbeveling over herstelrecht in het justitieel kader aangenomen.

 

European Forum for Restorative Justice

Het lectoraat is actief lid van het European Forum for Restorative Justice, dat herstelgericht werken binnen het justitiële kader promoot. Lector Bart Claes is hiervan bestuurder en penningmeester. Het lectoraat neemt ook deel aan internationale projecten van het European Forum for Restorative Justice.

 

In dit Engelstalige filmpje legt lector Bart Claes uit hoe herstelgericht werken bijdraagt aan het stoppen met misdaad.

Op 22 februari opende lector Bart Claes het symposium ”Leave no Victim Behind” van Victim Support Europe. Bekijk hier het nieuwsartikel.

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.