Désiré Palmen

Functie
Docent-onderzoeker
Telefoon
Lectoraat
  • Geweld in Afhankelijkheidsrelaties
  • Ondermijning

Désiré Palmen is als senior onderzoeker verbonden aan het lectoraat Veiligheid in Afhankelijkheidsrelaties (VIA) en aan het lectoraat Ondermijning van het Centre of Expertise Veiligheid & Veerkracht. Daarnaast werkt zij als docent bij de Academie voor Welzijn en Gezondheid. Bij het lectoraat VIA doet zij onderzoek naar narcisme, de relatie tussen narcisme en IPG (Intiem Partner Geweld), psychopathie, het belang van differentiaal diagnostiek en de nieuwe ontwikkelingen rondom de DSM-5. Bij het lectoraat Ondermijning heeft ze net een onderzoek afgerond over hoe we burgers kunnen bewegen tot het melden van signalen van criminaliteit in de eigen buurt.

 

Loopbaan

Na het afronden van de twee masteropleidingen Klinische Psychologie en Onderwijs- en Leerpsychologie op de Radbouduniversiteit in Nijmegen, promoveerde Désiré in 2021 op een promotieonderzoek naar de persoonlijkheidsstoornis psychopathie waarmee ze de Anja Oskamp award won voor het beste OU proefschrift van 2021. Bij de Academie voor Welzijn en Gezondheid doceert zij vakken rondom psychopathologie met als expertisegebied de persoonlijkheidsstoornissen psychopathie en narcisme. Binnen Avans was Désiré eerder projectleider van het Academie Netwerk Onderzoeksbeleid (ANO) waarbij de doelstelling werd bereikt om de samenwerking tussen de lectoraten en de academies verder te verstevigen, te verbreden en te verdiepen.

 

Onderzoek

Voor haar proefschrift heeft Désiré in kaart gebracht wat de overeenkomsten en de verschillen zijn in de persoonlijkheidskenmerken tussen psychopatische individuen die in de Tbs verblijven en psychopatische individuen in leiderschap. Uit haar onderzoek blijkt dat er verschillen zijn op de persoonlijkheidskenmerken: zelfbeheersing, de behoefte aan social dominantie en op het vlak van charmante onbevreesdheid. Deze kenmerken zijn in hogere mate aanwezig bij psychopathische leiders waardoor deze groep meer kans heeft om succesvolle posities te bereiken in onze maatschappij. Désiré was eerder in haar loopbaan betrokken bij assessmentonderzoek bij leidinggevenden in het (inter)nationale bedrijfsleven, onderzoek naar pedofilie, en onderzoek binnen de kenniskring Brein en Leren van Avans.

 

Expertise

De expertise- en kennisgebieden van Désiré bevinden zich op de vlakken van de psychopathologie breed, de Cluster B persoonlijkheidsstoornissen met de nadruk op narcisme en psychopathie, de differentiaal diagnostiek, de ontwikkelingen rondom de DSM-5 en gedragsbeïnvloeding. Désiré is ook in het bezit van de BAPD NIP (Basisaantekening Psychodiagnostiek).

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.