Verloop netwerkaanpak huiselijk geweld en kindermishandeling

Looptijd
juni 2025 t/m mei 2026
Lectoraat
  • Geweld in Afhankelijkheidsrelaties
  • Recht & Veiligheid
  • Transmuraal Herstelgericht Werken

Sinds 2018 werken Veilig Thuis, de politie, het Openbaar Ministerie, de drie reclasseringsorganisaties (3RO) en de Raad voor de Kinderbescherming in ‘Veiligheid Voorop’ aan vroegtijdige samenwerking in de aanpak van huiselijk geweld en kindermishandeling. In opdracht van het WODC en volgens aanvraag van het ministerie van Justitie en Veiligheid voeren we een evaluatieonderzoek naar ‘Veiligheid Voorop’ uit.

 

Aanleiding

De aanpak Veiligheid Voorop staat voor de vroegtijdige samenwerking op het gebied van huiselijk geweld en kindermishandeling door Veilig Thuis, de politie, het Openbaar Ministerie, de drie reclasseringsorganisaties (3RO) en de Raad voor de Kinderbescherming. Het Landelijk Netwerk Zorg-Straf (LNZS) stelt dat deze vroegtijdige samenwerking inmiddels een onmisbaar onderdeel is en dat er vanuit de betrokken organisaties veel draagvlak en bestuurlijk commitment is. Tegelijkertijd wordt geconstateerd dat de uitvoering van Veiligheid Voorop per regio sterk verschilt en dat de borging op de werkvloer in sommige regio’s nog onder druk staat. Hoewel de aanpak al enkele jaren draait, is er nog geen onafhankelijke wetenschappelijke evaluatie uitgevoerd. Dit project beoogt daarin te voorzien.

 

Doel en opzet onderzoek

Het doel van dit onderzoek is om in kaart te brengen hoe de samenwerking binnen Veiligheid Voorop in de praktijk verloopt, in hoeverre deze samenwerking kan worden versterkt en of, en zo ja hoe, de aanpak bijdraagt aan snelle en gecoördineerde interventies bij signalen van huiselijk geweld of kindermishandeling.

Het onderzoek is gebaseerd op de methodiek van Outcome Harvesting, waarbij zowel verwachte als onverwachte uitkomsten worden verzameld en geanalyseerd. Daarnaast wordt de Theory of Change gereconstrueerd om de onderliggende aannames van de aanpak Veiligheid Voorop zichtbaar te maken en als analytisch kader te gebruiken. Ook passen we de Most Significant Change-benadering toe om betekenisvolle verhalen van professionals over veranderingen in de praktijk op te halen. We voeren een vergelijkende casestudy uit, waarin we kwalitatieve en kwantitatieve methoden combineren (registratieanalyse,  documentanalyse, interviews en focusgroepen).

 

Samenwerking

Het onderzoek is een samenwerking tussen het Centre of Expertise Veiligheid & Veerkracht (Avans Hogeschool) en Tilburg University.

 

Resultaten

De bevindingen worden gepresenteerd in verschillende eindproducten, waaronder een onderzoeksrapport, publieksvriendelijke samenvatting, herziene Theory of Change, handreiking met best practices en een breed toegankelijk webinar. De resultaten bieden handelingsperspectief voor professionals, beleidsmakers en bestuurders die de aanpak Veiligheid Voorop verder willen versterken.

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.