Preventie met gezag

Het programma Preventie met Gezag heeft als doel om jongeren weerbaarder te maken en de voedingsbodem voor georganiseerde en ondermijnende criminaliteit weg te nemen.

 

Download hier de onepager

Looptijd
Lopend
Lectoraat
  • Mind the Gap
  • Ondermijning

Nationaal Programma Leefbaarheid

Het programma Preventie met Gezag heeft als doel om jongeren weerbaarder te maken en de voedingsbodem voor georganiseerde en ondermijnende criminaliteit weg te nemen. Het programma is onderdeel van het Nationaal Programma Leefbaarheid en Veiligheid. Het lectoraat Mind the Gap en het lectoraat Ondermijning werken samen aan een ontwikkelingsevaluatie voor Brabantse gemeenten. De evaluatie gaat over verantwoorden, maar vooral ook over leren en verbeteren.
Zoals een opdrachtgever zei: we hebben al heel veel rapporten, kunnen jullie ons ook helpen om de uitvoering van interventies te verbeteren? Dat is de uitdaging waar we aan werken.

 

Te werk gaan in verschillende fases

De gemeenten willen vooral leren over interventies binnen hun programma’s waarin coaching en begeleiding een belangrijk onderdeel is. Coaching kunnen we zien als een common factor, de verschillende interventies als verzamelingen specific factors. Aan de hand van de methodiek van realist evaluation scherpen we in de eerste fase van het project de interventietheorieën van de verschillende interventies aan: welke sets veronderstellingen in beleid, organisatie en aansturing en in professioneel handelen vormen de basis van de interventies? Dat zoeken we uit samen met alle betrokkenen. In de tweede fase evalueren we de verschillende interventies waarin coaching en begeleiding een belangrijk onderdeel zijn.

 

Praktijkgericht onderzoek

Samen met data analysten van de gemeenten brengen we resultaten in kaart en daarnaast interviewen we deelnemers aan de interventies. Wat zijn hun ervaringen en welke tips hebben zij? In de evaluatie zoeken we naar werkzame mechanismen: wat werkt voor wie, wanneer, in welke situatie en hoe? Welke (sets) veronderstellingen werken in welke context? In de derde fase proberen we andere interventies te verrijken met de gevonden werkzame mechanismen om te kijken of ze in een andere context ook tot meer effectiviteit kunnen leiden.

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.