PRICELESS

Publiek-private samenwerking om de kwetsbaarheid van kostbare, unieke (kunst)objecten voor financiële criminaliteit te verminderen.

Onderzoeksthema
Looptijd
januari 2024 t/m december 2027
Lectoraat
  • Ondermijning

Het beschermen van kostbare (kunst)objecten tegen financiële criminaliteit

Misdaden waarbij unieke goederen van hoge waarde (zoals luxeartikelen en kunstwerken) zijn betrokken, hebben zich op een verrassende manier ontwikkeld: waar de aantrekkingskracht voor criminelen ooit lag in het stelen of vervalsen van dergelijke objecten, worden ze nu vooral gebruikt om transacties te verdoezelen, geld wit te wassen, rijkdom te verbergen en sancties te ontwijken. Om de kwetsbaarheid van kostbare (kunst)stukken voor criminaliteit te verminderen, is het landelijke project PRICELESS gestart.

Bij unieke (kunst)objecten is de waarde die eraan wordt toegekend, essentieel: op basis daarvan worden ze gebruikt als onderpand of verzekering. Er zijn veel verschillende partijen betrokken bij de waardering van deze goederen, maar zij maken allemaal gebruik van verschillende methoden en wisselen zelden informatie uit, vaak vanwege privacybeperkingen. Het delen van informatie is echter cruciaal als we dubieuze praktijken op het gebied van taxatie, verzekeringen en boekhouding willen opsporen.

 

Publiek-private samenwerking

Binnen het project PRICELESS werken publieke en private partijen zoals universiteiten, hogescholen, banken, accountants, ministerie, FIOD en Politie Nederland samen aan het in kaart brengen en terugdringen van deze vorm van criminele ondermijning. Door innovatieve technologie in te zetten voor het uitwisselen van data tussen publieke en private organisaties (uiteraard binnen de privacywetgeving) kunnen zij hun controles, regels en (politie)onderzoeken verbeteren.

 

Financial crime scripting

Het project onderzoekt het gebruik van hoogwaardige kunstwerken (waaronder cryptokunst en unieke objecten) en dure (tweedehands) horloges voor criminele doeleinden, en doet dit onder meer met de veelbelovende methode van financial crime scripting. Deze methode maakt duidelijk hoe (niet-bancaire) financiële diensten en legale praktijken het criminele proces faciliteren. Het lectoraat Ondermijning is trekker van het projectonderdeel dat zich richt op de inzet van financial crime scripting.

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.