SCRIPT – Scripting Criminal processes: Review and Implementation of Practical Tools
Het project SCRIPT, ofwel ‘Scripting Criminal processes: Review and Implementation of Practical Tools’ richt zich op het realiseren, versnellen en opschalen van de methode crime scripting in het veiligheidsdomein. Deze methode geeft inzicht in het crimineel proces van specifieke vormen van criminaliteit en kansrijke interventiemogelijkheden.
- Associate lectoraat Data, Criminaliteit en Veiligheid
- Geweld in Afhankelijkheidsrelaties
- Ondermijning
Georganiseerde criminaliteit veroorzaakt ernstige schade aan de samenleving. Het tast de fundamenten van de samenleving aan en neemt de geloofwaardigheid en beschadigt de (financiële) integriteit van organisaties. Om de ondermijnende effecten van verschillende vormen van georganiseerde misdaad tegen te gaan, gebruiken zowel publieke als private instanties crime scripting als raamwerk.
Scripting geeft inzicht in criminaliteit
Het doel van het onderzoeksprogramma SCRIPT is om de huidige methode van crime scripting beter te begrijpen, te versnellen en op te schalen. Hoe werkt het, voor wie en onder welke omstandigheden? Hoe kan de methode opgeschaald worden door te kijken naar de rol van financiële aspecten en naar hedendaagse ontwikkelingen, zoals de opkomst van big data en artificiële intelligentie, of zware vormen van geweld? Meer inzicht in illegale activiteiten en geldstromen helpen belanghebbenden om effectievere interventies te doen en zo de aanpak van de georganiseerde misdaad te versterken.
SCRIPT-Learning Community
Door middel van een SCRIPT Learning Community wordt samenwerking en kennisuitwisseling tussen onderzoekers, praktijkmensen en onderwijsinstellingen versneld. In nauwe samenwerking met Politie Nederland, NFI, FIOD, FIU-Nederland, RIEC’s, gemeenten, universiteiten en de Politieacademie, maar ook private instellingen zoals Rabobank en Deloitte, draagt SCRIPT bij aan twee KIC-missies:
- In 2030 is de georganiseerde, ondermijnende criminaliteit in Nederland riskant en slecht lonend.
- In 2030 verzamelen veiligheidsorganisaties nieuwe en betere data, met slimmere analyses worden de juiste interventies gedaan en worden ze niet verrast.